sâmbătă, 30 aprilie 2011

Snobismul miscator de gretos



Ma gandeam astazi ca avem cu totii mici mofturi primordiale sau mai putin arzatoare,pe care ni le indeplinim sau raman la stadiul de dorinte…dar le avem.
As spune ca e mai fericit un om care stie exact ce ii  trebuie ca sa fie fericit si nu isi doreste nimic din ceea ce ii este inutil.Bla bla…teorie.
De fapt,majoritatea oamenilor isi doresc lucruri pe care si altii si le doresc,tocmai din cauza asta…pentru ca isi raporteaza sistemul de valori si starea de fericirea sau multumire la altii.
Pentru ca suntem fiinte  ce considera interactiunea cu membrii din aceasi specie o chestiune deosebit de importanta,ne “dam cu lumea” dar nu intotdeauna alegerile celorlalti sunt tocmai potrivite.


Mi-am amintit ca am avut o perioada in care am fost “antisociala”.Tind sa ma reintorc la acea etapa iar motivatia e urmatoare:prostia sufocanta combinata cu incapatinarea pe care o intampin adesea.
As fi naiva daca as spune ca ceea ce vad in jurul meu si anumite comportamente ma lasa rece,ci dimpotriva,imi infierbanta toleranta pana aproape de explozie.
Am “vizionat” mallul din Suceava recent .Mi se pare exemplu cel mai bun din piesa celor de la Cassa Locco-La Mall.Probabil situatia e la fel si in alte orase unde se gaseste lume cosmopolita si educata in Mall.
A aparut un nou specimen.In afara de binecunoscutele: taranul de mall,pitzipoanca de companie , cocalarul de trafic … am cunoscut un alt “fenomen urban”.Tin sa il intitulez “hipopotamul de mall”,o specie inrudita cu taranul.Adopta o atitudine de “je m’en fiche”.Tinuta sa este una casual:pantaloni sau blugi negri asortati la o pereche de pantofi cu varful lung si ascutit,luciosi bineinteles,curea cu catarama mare si tricou cu “Adibas” sau “Nyke”.
Il poti vedea in orice zi a saptamanii,in supermarketul din mall,imbuibandu-se cu mici,murdar de mustar pe tricou.Comportamentul acestuia include si scarpinatul pe burta in public.Nu ai cum sa nu il observi pe unul din coridoarele mallului,intins pe o canapea eventual,cu burta in sus asemenea unui gandac rasturnat.Casca contemplativ,meditand la cat de naspa au fost micii azi in comparatie cu cei de ieri.
In cazul in care esti fata si te surpinde uitandu-te lung la el,iti acorda un ranjet acompaniat de o replica in genul celor de mai jos:
“ce face fetele,te plimbi?”
“Pisi,te fac o plimbare?”
“Imi dai si mie numarul tau sau id-ul?Poate te scot la un suc…”
“ce tu?ai figuri,a? nu vrei sa vorbesti cu mine?”
Sau unul mai galant: “Ce faci frumoaso?Ia zi,cum te cheama?”
“Mami,ce mananci de esti asa frumoasa?”
Incantator!Mai vreau!
Contrastul fita-taran e atat de puternic incat provoaca un adanc sentiment de greata:e ca si cum te-ai mandri cu faptul ca esti prost.Voit si foarte intentionat,le dai de inteles celor din jurul tau ca TU,cel care face shopping si ia masa in mall,esti un talent in ceea ce priveste prostia.
Nu pot sa ma abtin si sa nu intru in discutia despre pitipoance.Ciupercile apar mai greu dupa ploaie,comparativ cu pitipoancele de weekend.
Un lucru e interesant totusi:toate femeile,absolut toate isi doresc sa fie frumoase,interesante.etc. Buba e ca fiecare din noi incercam sa ne facem “placute printre fani” prin modalitati diferite.
Ma amuza teribil atunci cand o pitzi se plange de faptul ca lumea vorbeste despre ea si e invidioasa.
Invidia exista poate din pricina faptului ca se mai gasesc si cateva exemplare de “pitzi simpatica”,adica…o pitzi care ar fi o femeie frumoasa daca ar renunta la cele 20 de accesorii pe care si le-a pus in toate locurile “agatatoare”,la ochelarii de soare in plina noapte si la tocurile de 15 cm pe care le poarta si prin somn.Exista! Putine,pe cale de disparitie,dar exista.
Invidia celorlalte femei average si non pitzi e strict indreptata catre femeile frumoase.
In sinea noastra,toate suntem pitzi doar ca (unora)ni se pare mai putin importanta latura fizica si preferam sa ne cultivam si alte calitati,nu doar portofelul burdusit de carduri si palmaresul de magazine vizitate.
E o vorba:”Fiecare cu ce-l doare” iar un lucru e cert, pe cei doi indivizi pomeniti mai sus nici capul nu ii doare pentru ca e doar suport pentru podoaba capilara.



Un comentariu:

  1. Si daca din spatele ochelarilor de soare cu lentile cat mai inchise la culoare , ca de` , soarele de Mall e puternic , arde tare si e bine sa ne protejam in acest sens, ai putea intrezari privirea usor tampa si plina de "nimic" , intelegi exact cu cine ai de-a face inainte de a intrezari zambetul larg care va lasa sa se vada un dinte stralucitor asezat strategic in partea frontala a danturii. Si ar fi pacat sa uitam de tatuajul de pe mana cu numele primei iubiri profunde gen "marcela", sau "sorina" scris cu litera mica si urmat de o inima sagetata ca si neuronul din tartacuta de pe umeri care dupa ce e ca e singur, mai e si intepat de sageata venita din arcul micului Cupidon de care cu siguranta nu a auzit dar pe care l-ar lua in ras cu siguranta daca i-ar auzi povestea. Ignoranta nu e suficienta , pentru ca ei din ignoranta isi gasesc resursele pentru a dezvolta noi si noi "trend-uri" , eu unul ii privesc cu intelegere, uneori caut un ban marunt cu care poate isi vor cumpara un covrig de 1 leu cu care sa se hraneasca, sa se dezvolte...si mai apoi sa se intrebe de ce a dat 1 leu pe o gaura atat de mare .

    RăspundețiȘtergere